Koňak - luxusní chuť s tradicí

Koňak je často nazýván králem mezi destiláty, je synonymem luxusu a sofistikovanosti.


nalívání.jpegKońak se vyrábí výhradně v regionu Cognac ve Francii, a to převážně z bílých hroznů odrůdy Ugni Blanc. Z hroznů se lisuje šťáva, která fermentuje v suché bílé víno s nízkým obsahem alkoholu (7-9%), které není určeno k pití. Po dvojité destilaci v měděných kotlích, ta druhá vytvoří tzv. "srdce" destilátu, které je základem pro koňak.

Poté destilát minimálně dva roky zraje v dubových sudech, často ale déle, kde získává svou charakteristickou barvu a chuť. Po zrání se míchají destiláty z různých sudů a ročníků, aby bylo dosaženo finálního chuťového profilu, než je koňak připraven k lahvování.


hennesy xo.jpegLahve jsou označeny symboly, které ukazují na stáří a kvalitu koňaku
VS (Very Special): zraje minimálně 2 roky.
VSOP (Very Superior Old Pale): zraje alespoň 4 roky.
XO (Extra Old): minimální doba zrání je 10 let

Mezi nejznámější a největší producenty koňaku patří Hennessy, jehož koňaky se pyšní bohatou chutí ovoce a dřeva, Rémy Martin,  který je známý pro své "Fine Champagne" koňaky s elegantní a komplexní chutí, Courvoisier, byl oblíbený samotným Napoleonem, nabízí jemné a vyvážené koňaky, zatímco Martell, s více než 300letou historií, je ceněný pro svou lehkost a jemnost.

hennesy večere.jpeg

Pro milovníky exkluzivních značek stojí za zmínku i menší koňakové domy rodinného charakteru jako je Hardy, Grand Breuil nebo Godet, jenž nabízejí jedinečné a limitované edice plné elegance a ovocných tónů.


Ať už si vyberete jakýkoli, sklenka koňaku může být skvělým společníkem nebo zajímavou změnou ve Vašem světe požitků.




--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také webové aplikace na míru.